4 maart 2018

Weverijmuseum Geldrop

Geldrop is groot geworden met de textielindustrie. Vele straatnamen verwijzen hier dan ook naar, zoals de Weverstraat, Lakenstraat, Bleekweide enzovoort. Niet zo gek dat in het centrum, gevestigd in een oude textielfabriek, ook het Weverijmuseum te vinden is.

In dit museum staan vele weefgetouwen en weefmachines te wachten op een demonstratie: de meesten zijn nog in goede staat en in werking. De gidsen, vaak zelf oud-wever, vertellen u maar al te graag over de werking van deze lawaaierige apparaten.

Sommige van de weefgetouwen zelfs meer dan een eeuw oud. Samen met de oude fabriek en de aanwezigheid van een waterrad is de historie hier nog springlevend. U ziet hier het proces van wol tot eindproduct. Machinaal en met handweefmachines.

Piet Hein Eek

Dat het Weverijmuseum en de machines volop in bedrijf zijn, bewijst wel de bijzondere samenwerking met Piet Hein Eek. Hij heeft een bijzonder concept bedacht: met restgarens en de beschikbare machines worden theedoeken gemaakt. Het ontwerp staat vast, maar de kleuren en uitvoering zijn dus elke keer anders. Elke dag rollen slechts vier doeken van de machines.